Přeskočit na obsah Přeskočit na navigaci Přeskočit na navigaci

Císařské hody v Ujčově

Publikováno . Kategorie .

Třetí říjnová neděle je tradičně spojována s druhými hody, které se v našich obcích drží. Svůj název dostaly díky císaři Josefu II., který sjednotil posvícení na tzv. císařské hody, slavené po svátku sv. Havla. Letošní hodové veselí tak připadlo na 14. až 16. října.
Jako je zvykem, hodový víkend zahájila taneční zábava se skupinou Black Jack. Následná sobota se nesla ve znamení příprav. Stárci společně s hasiči a místními občany stavěli máj, která se již tradičně zvedá za pomoci rahen. I když byla sobota chladná a pršelo, na nedělní svátek sv. Havla se vyčasilo a počasí bylo nezvykle slunečné a příjemné. Od nedělního rána se po obci rozléhaly lidové písně v podání Podhorácké muziky, která doprovázela místní krojovanou chasu. Ta sezvala domácí a hosty pod máj, kde se soudil beran za prohřešky spáchané občany v uplynulém roce. Po programu pod májí se všichni přesunuli do kulturního domu, kde se tančilo a zpívalo až do večerních hodin.
Poděkování patří všem, co se jakýmkoliv způsobem zapojili do hodového programu. Hody patří ke stálicím kulturního vyžití v našich obcích. Je chvályhodné, že se tato tradice v Ujčově a jeho místních částech stále drží. Záštitu nad pořádáním hodů drží spolek dobrovolných hasičů, kterému patří velké díky za udržování lidových tradic i pro další generace.

Eliška Večeřová