Přeskočit na obsah Přeskočit na navigaci Přeskočit na navigaci

Hody v Lískovci

Publikováno . Kategorie .

Po hodovém víkendu v Ujčově pokračovalo hodové veselí v Lískovci. S oslavami se začalo v pátek 25. října 2019 předhodovou zábavou v moderním rytmu se skupinou VOLT. Sobotní den v Lískovci začal stavěním máje, úklidem a přípravami na nedělní program. Poté večer probíhalo tzv. hlídání máje, aby ji nepoškodili nezvaní návštěvníci z okolních obcí.

Hodová neděle byla netradiční z mnoha pohledů, a to po celý den. Letos poprvé do Kovářové zamířily i stárkové, aby pánskou část krojované chasy a Podhoráckou muziku doprovodily při průvodu obcí. Průvod obcí v Lískovci se nesl v tradičním duchu, i když babí léto se ukázalo v celé své kráse, a to je na hody v Lískovci vlastně také netradiční. Teplé počasí přilákalo pod máj mnoho návštěvníků, jenom na souzeného berana se muselo počkat. Je pochopitelné, že se mu pod máj nechtělo, jelikož byl souzený za celoroční prohřešky spáchané místními občany. Ani letos tomu nebylo jinak a po přečtení ortelu se opět, lidově řečeno na scéně, objevil pardon na koni, který pro berana dovezl milost. Kat své řemeslo vykonává již mnoho let, ale ani letos nedokázal beranovi setnout hlavu bez kapky krve.

Hodové veselí se následně přesunulo do místního kulturního domu. Jelikož na následující den připadl státní svátek, tak se hodovalo až do pozdních nočních hodin. K tanci a poslechu hrála Podhorácká muzika a program doplnila i místní krojovaná chasa několika vystoupeními v lidovém tónu. Nechyběl oblíbený tanec moravské besedy a dále v programu následoval tanec na píseň Dolina, dolina, dolinečka. Posledním lidovým tancem, který natrénovaly pouze stárkové, byl typický dívčí tanec s názvem karičky.