Přeskočit na obsah Přeskočit na navigaci Přeskočit na navigaci

1. ročník slivkoštu v Kovářové

Publikováno . Kategorie .

Přátelé švestkové pálenky se letos poprvé sešli v Kovářové k ochutnávce a hodnocení vlastních vzorků. Nově opravená společenská místnost v kovářovské „hasičce“ tak v sobotu, 25. 2. 2017 přivítala místní pěstitele, jmenovitě Jirku Dvořáčka, Jana Hanuse, Aleše Dvořáčka, Petra Blahu, Luboše Čepičku, Jiřího Veselého, Hanu Spiesovou, Rostislava Katolického, Petra Kince, i hosty s celkem devíti soutěžními vzorky.

Vzorky do soutěže převzaly a připravily dvě nestranné členky poroty, Lenka Blahová a Martina Nedomová. Přísnými porotci poté byli všichni účastníci kulturně společenské akce. Řízená degustace, proložená lahůdkami dobrovolných kuchařek a kuchařů byla kořeněna „odbornou“ diskusí na téma, překvapivě, „slivovice a její výroba“.

Na základě pečlivých poznámek o všech vzorcích porotci seřadili všech 9 vzorků. O tom, že byly všechny lahodné, svědčí i to, že bodové ohodnocení přineslo shodu na 1. a 2. místě a na 4. a 5. místě. Druhé kolo degustace nakonec poslalo na stupně vítězů vzorky Jirky Dvořáčka (1. místo), Petra Kince (2. místo) a Luboše Čepičky (3. místo). Všichni jmenovaní obdrželi pamětní číše a bude-li příroda v letošním roce švestkám nakloněna, dá se koncem února 2018 očekávat 2. ročník kovářovského slivkoštu s bohatou a veselou účastí.

Hana Spiesová