Přeskočit na obsah Přeskočit na navigaci Přeskočit na navigaci

Koncert Akvarteta v Dolním Čepí

Publikováno . Kategorie .

Článek zveřejněný v měsíčním zpravodaji Novinky:

2. 9. 2016 se v kostele sv. Václava v Dolním Čepí uskutečnil koncert amatérského hudebního tělesa Akvarteto. Členové Akvarteta tímto koncertem slavnostně ukončili svoji studijní sezónu 2015/16 a současně ukončili i letošní letní prázdniny.

Akvarteto je soubor hudebníků na smyčcové nástroje (housle, violoncello a kontrabas), které pravidelně zkouší od roku 2015. V létě, kdy je teplo a dlouho světlo, probíhají jejich zkoušky právě v kostele v Dolním Čepí. Podle slov jedné členky se stal kostel sv. Václava jejich letním spoluhráčem – jeho akustika je natolik výborná, že hudbu spoluvytváří.

Na koncertu nám Akvarteto zahrálo ve složení: Jan Zítka – kontrabasista, varhaník kostela sv. Vavřince v Bystřici, strojař, Kateřina Rossi – cellistka, umělecká malířka a restaurátorka, Lenka Filipová – výborná houslistka, ekoložka a maminka na mateřské, Pavla Kunovská – cellistka, učitelka na bystřickém gymnáziu, Vanda Teocharisová – cellistka, učitelka hudby a softwarová analytička.

Akvarteto na koncertě předvedlo svoje nastudování skladeb Ondřeje Kunovského, Marie Theresie von Paradis a Edvarda Griega. První skladba, Adagio pro čtyři violoncella, si zaslouží naši speciální pozornost: skladdatelem je mlady muž z Bystřice nad Pernštejnem, který studuje dirigování a skladbu na konzervatoři v Praze. Autor je v našem okolí všeobecně znám, byl na koncertu přítomen a zasloužil si bouřlivé ovace obecenstva.

Kromě samotné hudby mohlo obecenstvo prožívat slavnostní atmosféru u vizuálně – koncert byl doplněný o výstavu fotografií brněnské fotografky Moniky Bertové, která na svých fotografiích předvedla nádherné snímky detailů mistrovského hudebního nástroje, violoncella.

Koncert doprovodila slovem Vanda Teocharisová. Uvedla diváky do historických kulis hraných děl, leitmotivem její řeči byla „vážnost vážné hudby“, kterou se pokusila posunout směrem ke konkrétnějším pojmům, a před každou skladbou obecenstvu navrhla, jak by se dala následující hudba vnímat méně závažně.

Akvarteto svůj koncert ukončilo s příslibem dalších hudebních akcí pro naše spoluobčany. Návštěvníci koncertu odcházeli z koncertu spokojení a s úsměvem na rtech, takže umělci dosáhli svého: podařilo se jim předat svou hudbou trochu radosti, kterou při společném muzicírování sami prožívají.

Více se o Akvartetu můžete dozvědět z jejich webových stránek na adrese www.akvarteto.cz.

VT