Přeskočit na obsah Přeskočit na navigaci Přeskočit na navigaci

Pietní shromáždění v Dolním Čepí

Publikováno . Kategorie .

V letošním roce 2015 si přípomínáme 70. výročí od konce II. světové války. 8. květen je dnem státního svátku České Republiky, připomínaný jako Den osvobození od fašismu či jako Den vítězství.

Oslavy tohoto významného dne probíhaly i letos 7. května v Dolním Čepí u památníku partyzánských skupin Jermak, Jan Kozina a Zarevo. Sešlo se zde několik desítek občanů za účasti členů ČSBS A ČsOL, příslušníků Armády ČR, zástupců místních samospráv a také pana senátora Františka Bradáče a pana poslance Víta Kaňkovského. Součástí slavnostního programu bylo kladení věnců a kytic k pamětní desce památníku, slavností projevy a zdravice hostů.

Pan doktor Jiří Šmíd ve svém slavnostním projevu zdůraznil, že nesmíme zapomínat na hrůzy, které válka přinesla, na hrdinství těch, kteří se zasloužili za naši svobodu, v mnoha případech za cenu svých životů. Dále se zmínil o činnosti partyzánských skupin operujících v období říjen 1944 až duben 1945 v okolním prostoru a o odvaze místních obyvatel pomáhajících partyzánům. Ve stejném duchu ve svém projevu hovořil i pan poslanec Vít Kaňkovský.

Vystoupil také dětský pěvecký sbor Labyrint a o hudební doprovod se postarala Bystřická kapela. Návštěvníci si také mohli prohlédnout výstavu dobových vojenských vozidel a na závěr večera byl připraven ohňostroj.

Poděkování patří všem zúčastněným, obci Ujčov a SDH Dolní Čepí za společné technické a organizační zajištění akce.